Bouwplannen

Uit OstreaWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan al onze bouwplannen. Deze bouwplannen zijn opgedeeld in twee stukken: De elektronische bouwplannen en de LEGO bouwplannen. de eerste groep is puur gericht op de schakelingen en de tweede is gericht op het bouwen van het apparaat. De tweede groep is het meest natuurgetrouw, en de eerste is puur schematisch. De elektronische bouwplannen zijn er om te zien welke apparaten in de schakelingen komen en hoeveel draden we nodig hebben.

Inhoud

Deelvraag 2: Het opzetten van de communicatie.

Bij deze deelvraag gaan we beginnen met het bouwen van de apparaten. De opzet is bij deze fase nog vrij simpel, omdat er door 1 module enkel gezonden wordt en door de andere module enkel ontvangen wordt.

Het elektronische bouwplan

De ontvanger
De zender

Het linker plaatje is het elektronisch schema voor de ontvanger. Zoals je ziet zit de geluidssensor aangesloten op poort 1 van de NXT module. De bedoeling van deze module is om het signaal op te vangen en te verwerken zodat we weten of de ontvangst, en dus de verzending, geslaagd is.

Het rechter plaatje is het elektronisch schema voor de zender. Zoals je ziet zit de luidspreker aangesloten op poort A van de NXT module. Aangezien er geen LEGO Mindstorms luidspreker bestaat, gebruiken wij een zoemertje. Hij zit aangesloten op de motorpoort om een continu signaal te kunnen afgeven. De kabel tussen de twee begint als een NXT kabel maar gaat gewoon over in een normale stroomkabel zodat het zoemertje aangesloten kan worden. het zoemertje heeft een frequentie van 4 kilohertz, omdat uit deelvraag 1 bleek dat dit de beste frequentie is.

De codes om deze modules aan te sturen staan op de pagina Codes. Ook deze zijn niet vrij ingewikkeld aangezien er voor elke module maar 1 simpele taak is.

Het LEGO bouwplan

Het LEGO bouwplan staat in een reeks documenten omdat het te groot is om rechtstreeks op de site te zetten. De bouwplannen bestaan uit een gedetailleerde beschrijving met behulp van foto's. Let op: Deze bouwplannen zijn maar voor 1 module!!!! De andere kan je gewoon op dezelfde manier bouwen.

Paraboolspiegel frame.

Basis frame.

Centrale arm.

Het samenvoegen

Als het goed is kun je aan de hand van deze plannen ons hele project nabouwen. Vergeet niet de paraboolspiegel in de hardware te verwerken. Hoe dat gaat staat op onze hoofdpagina.

Deelvraag 4:De volledige communicatie.

Ook hier is het van belang dat de hardware goed wordt bijgewerkt. vandaar ook hier weer elektronica schema's en bouwplannen voor de LEGO. het bijgewerkte stuk bestaat voornamelijk uit meer sensors om een goede invoer te kunnen laten verlopen. Ook kunnen beide modules nu zenden en ontvangen.

het elektronische bouwplan

De zender

Nu we de volledige communicatie gaan maken zijn er meer poorten nodig en worden de elektronische bouwplannen een stukje ingewikkelder. Aangezien beide units identiek aan elkaar zijn aan het eind van deze deelvraag, is er maar 1 elektronisch bouwplan nodig. Omdat we bij deze versie ook de knoppen gaan gebruiken zijn ook deze opgenomen. De luidspreker zit nog steeds op de motorpoort. De andere motorpoort gebruiken we om een motor op aan te sluiten. Deze gebruiken we puur voor de rotatie-sensor om de letter te kunnen kiezen. De druksensor is om de letter te bevestigen, zoals ook blijkt uit de code. Voor de rest is het schema hetzelfde gebleven als bij deelvraag 2.

Deze code kan je vinden op de pagina Codes. De code is nu een stuk geavanceerder omdat de module nu alle taken moet kunnen uitvoeren in 1 programma.

het LEGO bouwplan

Hier wordt er maar 1 groot onderdeel gemaakt en een paar kleine onderdelen: namelijk de invoerunit, om de letters te selecteren en te bevestigen, en de koppelstukjes om de unit vast te zetten aan de module. Verder wordt alles weer in elkaar gezet. Er wordt uitgegaan van de module van de vorige deelvraag. Let op: de bouwplannen zijn weer maar voor module. Ook hier werken we weer met meerdere bestanden omdat het bestand anders te groot wordt.

De invoer unit.

Wat losse onderdelen.

Het samenvoegen

Als je deze plannen hebt uitgevoerd heb je nu de hardware om een communicatie op te zetten. Hoe de modules eruit zien kan je zien op de pagina Foto's.


Ga terug naar Maarten van Kalsbeek en Jeroen van Oorschot: lego mindstorms modem

Ontvangen van "Bouwplannen"
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen