Ruisfilter

Uit OstreaWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

We willen proberen het geluidssignaal van de geluidssensor te filteren, zodat omgevingsgeluid minder invloed heeft op de metingen.

Inhoud

Informatie over de sensorpoort van de NXT en de Geluidssensor

Om ons filter tussen de NXT en de geluidssensor te maken, moeten we de kabel doorknippen, of zelf een kabel maken. Maar eerst moeten we weten welke draad welk signaal voert. Er zijn 6 draden, hieronder staat wat die voor signaal doorsturen naar de sensor:

Draad Kleur Signaal Geluidssensor Convertkabeltje
1 Wit Analoog invoer signaal Draad 1
2 Zwart Aarde Draad 2
3 Rood Aarde
4 Groen 4.3 Volt voeding
5 Geel Digitale 1/0 aansluiting 0 dBA=0V dB=3,3V
6 Blauw Digitale 1/0 aansluiting 1 dBA=3.3V dB=0V

De geluidssensor wordt uitgelezen via de eerste draad samen met de tweede draad. Met de vijfde en zesde draad wordt de sensor in dB of in dBa mode gezet.

Informatie over het maken van een hoogdoorlaatfilter met een condensator

We denken dat vooral de lagere tonen onze geluidssensor beïnvloeden, omdat het geluid dat mensen maken grofweg van 80 tot 1100 Hz is, en onze toon met 4000Hz daar boven ligt. Ik ga dus een filter proberen te maken wat die lagere tonen er uit filtert. Dit wil ik doen met een condensator. Een condensator is een weerstand waarvan de waarde afhankelijk is van de frequentie: Bij een lage frequentie ligt de weerstand hoog en bij een hoge frequentie heeft een condensator een lage weerstand. Dan moet het signaal van een lage toon dus langs een hogere weerstand, en dat gaat moeilijk. Terwijl het signaal van een hoge toon de condensator redelijk gemakelijk passeert. We willen dus een condensator die bij 4000Hz een verwaarloosbare weerstand heeft en bij frequenties daaronder een grotere weerstand.

Formules

Dit is de formule die bij een condensator hoort: Weerstand = 1 / (2π * frequentie * capaciteit van condensator) Dit is een hyperbolisch verband.

Conclusie

Na wat doormeten is gebleken dat de geluidssensor een bepaalde weerstand heeft die afhankelijk is van de frequentie, en dus geen signaal met een bepaalde frequentie naar de NXT stuurt. Er gaat dus helemaal geen signaal met een bepaalde frequentie door de draad. De NXT leest alleen de weerstand van de sensor uit, en weet dus ook niets van de frequentie. Omdat een condensator op basis van de frequentie werkt, kunnen we deze dus niet tussen de sensor en de nxt zetten. Het is dus helaas niet mogelijk om een geluidsfilter tussen de sensor en de NXT te plaatsen.

Stel dat wij toch op deze manier een filter willen maken, dan zouden we de condensator ergens binnenin de geluidssensor moeten zetten.


Ga terug naar Maarten van Kalsbeek en Jeroen van Oorschot: lego mindstorms modem

Ontvangen van "Ruisfilter"
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen